A dolgok internetje a biztonsági szakértő szemszögéből

Az Óbudai Egyetem Neumann János Szakkollégium nyilvános előadássorozatának részeként került megrendezésre Dr. Buttyán Levente, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék egyetemi docensének, a CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratórium vezetőjének “IoT (in)security” című előadása.
Dr. Buttyán Levente

Az előadás aktualitását a dolgok Internetjének (Internet of Things), a hálózatba kapcsolt elektronikai eszközök robbanásszerű elterjedése indokolja. Miközben az Internet alapvető hibái milliárdos károkat okoznak a cégeknek, hátráltatják az innovációt, és komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, egyre több eszköz világhálóra való csatlakoztatása felé vettük az irányt.

Buttyán Levente előadását a Massachusetts Institute of Technology gondozásában megjelenő MIT Technology Review szaklapban 2006-ban megjelent „The Internet is Broken” azaz „Az Internet eltörött” címmel megjelent cikk bemutatásával kezdte, majd a közelmúlt eseményeit felidézve megállapította, hogy 11 évvel később ma is kijelenthetjük: a helyzet csak romlott.

Az „okos eszközök” megjelenésével, és az Ipar 4.0 irányába fordulással a károk már autópályán bekövetkező tömegbalesettel vagy akár országrészeket érintő áramkimaradással is járhatnak. A gondot az okozza, hogy ezek az eszközök alapvetően olcsóak, és a felhasználók is az alacsonyabb áron elérhető termékeket preferálják a minőségi, drágábban elérhetőekkel szemben.

Ma az IoT az Internet-biztonság leggyengébb láncszeme, így nyugodtan kijelenthetjük: „The Internet will remain Broken”: azaz Internetes biztonság kérdésköre nem fog javulni, sőt, félő hogy a szituáció tovább fog romlani.

PPB_7486 PPB_7558

A prezentáció elérhető itt: IoT (in)security

A Szakkollégium nyilvános előadássorozata május 11-én Dr. Kovács Szilveszter, a Miskolci Egyetem docensének, a Magyar Fuzzy Társaság alelnökének előadásával folytatódik, melynek címe „Fuzzy szabály interpolációs módszerek és irányítástechnikai alkalmazásaik”. További részletek a Szakkollégium weboldalán találhatók: Nyilvános előadássorozat