A szoftverek valódi ereje – vendégünk volt Dr. Charaf Hassan

2017. március 13-án az Óbudai Egyetem Neumann János Szakkollégium vendége volt Dr. Charaf Hassan, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezetője, egyetemi tanár, akinek vendégelőadása volt a Szakkollégium nyilvános előadássorozatának nyitánya: “A szoftver ereje” című előadását nagy érdeklődéssel várták a Szakkollégisták, a Neumann Kar hallgatói és munkatársai, külső érdeklődők.

PPB_6952_1600

Az előadást Prof. Dr. Sima Dezső, a Neumann Kar alapító főigazgatója nyitotta meg, felhívva a figyelmet az előadás témájának aktualitására. Kiemelte, hogy Charaf professzor úr nagy szerepet vállalt a hazai informatika oktatás gyakorlatorientált szemléletmódjának kialakításában, az informatikus képzés formálásában. Elmondta, hogy műegyetemi kollégája amellett hogy nemzetközileg elismert kutató, oktatóként a hallgatók által is nagyon kedvelt.

PPB_6930_1600 PPB_6941_1600

Charaf Hassan előadását az informatikai trendek ismertetésével kezdte: a mobileszközök képességeinek növekedése után a viselhető eszközök gyors elterjedése jelent aktualitást. Az okoseszközeink egymással kommunikálnak a dolgok internetében (IoT), nagy mennyiségű adatot produkálnak (Big Data), melyeket felhőszolgáltatásokban tárolunk vagy dolgozunk fel.

A szoftverek iránt nem csak a mennyiségi, hanem a minőségi igények is megnőttek: a lehető legrövidebb idő alatt kell jó szoftvert írni, ehhez pedig a folyamat egy részének automatizálása célszerű. “Ha igazi szoftverfejlesztők vagyunk, akkor szoftvergyárakat építünk” – mondta Dr. Charaf Hassan arra utalva, hogy a fejlesztés jövője a kódgenerálásban rejlik.

Előadásában bemutatta a jó szoftver erényeit, kiemelte azokat a gyakorlatokat, amelyek alkalmazásával a modern fejlesztési munka hatékonyabbá, az előálló termékek jobbá tehetőek. Végezetül több projekt bemutatásán keresztül demonstrálta az automatikus kódelőállításon alapuló megoldásokat, mint az újgenerációs szoftverfejlesztés egyik fontos elemét.

A professzor úr prezentációja elérhető itt: A szoftver ereje

PPB_6961_1600 PPB_6985_1600 PPB_6989_1600

A Szakkollégium nyilvános előadássorozata április 3-án Dr. Mérő László játékelméleti témájú előadásával folytatódik, melynek címe “Kooperáció és versengés egyidejűleg”. További részletek a Szakkollégium weboldalán: Nyilvános előadássorozat