Az előadássorozatunk margójára

Az április 11-i “Élő LaTeX dokumentáció készítése Python segítségével” és április 20-i “Masszívan párhuzamos alkalmazások fejlesztése” c. előadásokkal véget ért a Szakkollégium előadássorozata.

PPB_7391

A szakmai előadássorozatunkat mindvégig nagy érdeklődés övezte, nagy öröm nekünk szervezőknek, hogy a Szakkollégium tagjain túl a Kar hallgatói is nagy számban vettek részt minden alkalommal.

Az előadásokat a Neumann Kar oktatói tartották, olyan témákról, olyan prezentációkat láthattak, hallhattak az érdeklődők, amelyeket tanórákon nem érintettek. Az informatikai rendszerek menedzselésének különböző rétegeit, szintjeit érintő összetett megoldásokról volt szó, egészen a fizikai felépítéstől a felhasználó által használt alkalmazásig. A témák érintették a felhasználói élmény, a rendszerbiztonság és a szoftverfejlesztés különböző területeit is.

PPB_7420 PPB_7440 PPB_7448 PPB_7460

Április 11-én “Élő LaTeX dokumentáció készítése Python segítségével” címmel tartott előadást Bedők Dávid, a Neumann Kar munkatársa, az Ericsson Magyarország Kft. szoftverfejlesztője. A bemutatójában előbb megismerkedhettünk a különböző dokumentálási eszközökkel, módszerekkel, majd egy konkrét példán keresztül a plain-text alapú LaTeX csomaggal. A bemutatója részeként az általunk már jól ismert Python programozási nyelv segítségével egy adatbázis alapú alkalmazás felhasználói dokumentációjának generálását ismerhettük meg, ügyelve rá, hogy a fejlesztőnek ne okozzon a szükségesnél több gondot.

A Full-stack fejlesztés sorozatunk utolsó alkalmára április 20-án került sor, amikor Dr. Szénási Sándor és két PhD hallgatója mutatta be a párhuzamos programozás gyakorlati alapjait. Kiss Dániel doktorandusz egy a sejtek biokémiai viselkedésének modellezésére készített ágens-alapú alkalmazását mutatta be, ismertetve a modell sarkalatos pontjait. Ezután Kertész Gáborral közösen bemutatták a párhuzamosítás lehetőségeit, ismertették az optimális ütemezésen alapuló multiprocessing megoldásukat, és vázolták egy masszívan párhuzamos architektúrán való implementáció tervezési sajátosságait.

Az előadások fóliái nyilvánosak, elérhetőek a weboldalunkon: Full-stack fejlesztés