Az R mint programozási nyelv

A Full-stack fejlesztés című előadássorozatunk első előadását Dr. Ferenci Tamás, egyetemi adjunktus tartotta, aki az R statisztikai programozási nyelven keresztül mutatta be az adatelemzés és vizualizálás alapjait.

Dr. Ferenci Tamás

Február 23-án kezdődött a Neumann János Szakkollégium szervezésében tartott Full-stack fejlesztés című előadássorozat. Az előadássorozat minden alkalmára más-más előadót kérünk fel, akik a szoftverfejlesztés többrétűségére szeretnék felhívni a figyelmet olyan valós problémákon keresztül, amelyekkel foglalkoztak.

Az előadássorozat megnyitása után rövid bevezetést hallhattunk az R programozási környezetébe, amelyből megismertük a nyelvben használható adattípusokat, adatszerkezeteket, és a szintaktika alapjait. Ezután folyamatosan megismerkedtünk a környezet sajátosságaival, egyszerű példákban keresztül konkrét használati eseteket is láttunk és hallottunk, gyorsan megtapasztaltuk, hogy milyen feladatok megoldására szolgáltat megoldásokat az R.

A prezentáció végeztével egy létező projekt is bemutatásra került: a Nemzeti Rákregiszter adatainak feldolgozására és vizualizálására készített szoftver (http://research.physcon.uni-obuda.hu/RakregiszterVizualizator/) működésének alapját, és az adatok előkészítésének menetét vizsgáltuk meg lépésről lépésre.

PPB_6823 PPB_6842

A következő előadás 2017. március 8-án lesz Extrák az önéletrajzban – programozási versenyek szervezői szemmel címmel, az előadó Szabó-Resch Miklós Zsolt. Részletek itt: Full-stack fejlesztés – Szabó-Resch Miklós Zsolt előadása

További előadásidőpontok, és az eddigi prezentációk elérhetőek az előadássorozat oldalán: Full-stack fejlesztés