Beszámoló az NTP-SZKOLL-16 pályázatról

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által az Oktatási Hivatal által nyilvántartott szakkollégiumok támogatására meghirdetett pályázaton a Neumann János Szakkollégium a “Mérnökhallgatók szakmai tehetséggondozása a Neumann János Szakkollégiumban” című pályázata 1 800 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázati program lebonyolítására 2016. július 1. és 2017. június 30. között került sor.

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Tehetség Program

A Szakkollégium a mérnökhallgatók tehetséggondozását tűzte ki célul, mely tevékenység részeként olyan szakmai-tudományos előadásokat szerveztünk, melyek motivációként szolgálhatnak nem csak későbbi kutatási-fejlesztési tevékenységükhöz, esetlegesen a Szakkollégium programjába való csatlakozásukat is motiválta. A tagjainknak a közösségi programokon túl tudományos kutatómunkájukhoz is igyekeztünk segítséget nyújtani, mind eszközök, mind tutori tevékenység keretein belül.

Mérnöki látásmód az informatikában

2016 őszén kezdődött a pályázat egyik főprogramjaként a Mérnöki látásmód az informatikában című előadássorozat, amelyen olyan gyakorlati mérnöki döntésekről volt szó, amelyek valós informatikai projektekhez és megoldásokhoz kötődnek. A problémafelvetéstől a megvalósulásig, a feladat analízisén és a technológiai korlátok felmérésén át az előadások nagy hangsúlyt fektettek a mérnöki kreativitás, precizitás demonstrálására. Az előadásfóliák elérhetőek az előadás oldalán.

fullstackfejlesztes_logo

2017 tavaszán a Full-stack fejlesztés előadássorozatunkon az informatikai rendszerek menedzselésének különböző rétegeit, szintjeit érintő összetett megoldásokról volt szó, egészen a fizikai felépítéstől a felhasználó által használt alkalmazásig. A témák érintették a felhasználói élmény, a rendszerbiztonság és a szoftverfejlesztés különböző területeit is. Az előadásdiák megtekinthetőek az aloldalon.

vitaest_plakat_negyzetes

Márciusban kezdődött a Szakkollégium vitaest jellegű nyilvános tudományos előadássorozata: előadóink voltak Dr. Charaf Hassan egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék vezetője, Dr. Mérő László matematikus, pszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának egyetemi tanára, Dr. Buttyán Levente, aki a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének egyetemi docense, a CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratórium vezetője, valamint Dr. Kovács Szilveszter, a Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszékének egyetemi docense.

A pályázati programunk elsődleges célja a szakkollégiumi tagok és érdeklődő hallgatók részére olyan, az egyetemi képzési kereteken túlmutató szakmai tudás átadása volt, amely a klasszikus tehetséggondozási tevékenységi körbe tartozik. Ez a célunk maradéktalanul teljesült, olyan előadásokat illetve tudományos vitaest jellegű rendezvényeket sikerült megszervezni, amelyek a Szakkollégium tagságán túl sok, a nyilvános programokon résztvevő érdeklődőt is elért, a tudományos ismeretterjesztésen túl megismerkedhettek a Szakkollégiummal is.

A pályázati forrásból a Szakkollégium társadalmi felelősségvállalási, ismeretterjesztő és közösségi tevékenységeit is finanszíroztuk, így aktívan tevékenykedhettünk a Kutatók Éjszakáján, a Kódolás Óráján valamint a játékfejlesztési versenyen is. A Szakkollégium tagjai két napos szakmai tudományos nyári táborában a közösségi programok mellett az oktatásban és kutatásban is résztvevő néhány jelenlévő rövid, érdeklődést felkeltő előadást tartott.

PPB_7290 _DSC8115-335_kicsi PPB_6188 Monty Python

Az Óbudai Egyetem Neumann János Szakkollégium “Mérnökhallgatók szakmai tehetséggondozása” című pályázatának megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által az Oktatási Hivatal által nyilvántartott szakkollégiumok támogatására a Nemzeti Tehetség Program keretein belül meghirdetett pályázaton nyert támogatásból finanszírozzuk.

 

emet_transp emmi_logo ntp_transparent