Beszámoló az NTP-SZKOLL-18 pályázat elbírálásáról

logok_egymas_alatt_szurkeAz Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által az Oktatási Hivatal által nyilvántartott szakkollégiumok támogatására meghirdetett pályázaton a Neumann János Szakkollégium a “Mérnökhallgatók szakmai tehetséggondozása a Neumann János Szakkollégiumban” című pályázata 2 550 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázati program lebonyolítására 2018. július 1. és 2019. június 30. között került sor.

A pályázat anyaga az akadémiai évre vonatkozóan számos programot tartalmaz, a Szakkollégium célul tűzte ki, hogy a hallgatók tehetséggondozási, kutatási és közösségi tevékenységein kívül a fiatalabb középiskolás korcsoportokat is támogassa, így a programok között erre is sor kerül. A tanévben összesen 15 órányi szakmai előadás, 15 órányi szakkurzus és 9 órányi vitaest kerül megvalósításra a mérnökhallgatók számára, továbbá 6 órányi, a társadalmi felelősségvállalást elősegítő, pályaválasztási tanácsadás a középiskolások számára.

“Az IT világ aktuális tendjei” szakszeminárium-sorozat és a “Fejlesztői kihívások és az alkalmazások életútja” című szakkurzus-sorozat keretein belül nagyvállalatok dolgozói tartanak előadásokat és foglalkozásokat a hallgatóknak, bemutatva jelen korunk informatikai irányát.

A „Digitalizált jövő” című társadalmi felelősségvállalás programra középiskolásokat vár majd a Szakkollégium. 24-fős csoportoknak fog egy prezentációt tartani az egyetemi és szakkollégiumi életről és bemutatni nekik az „IT evolúció” című kiállítást, ezzel is buzdítva őket az egyetemi továbbtanulásra, elősegítve pályaválasztásuk.

A programok színesítése érdekében szakmai tartalmú csapatépítőkkel is készülünk kizárólag a Szakkollégium tagjainak, több alkalommal is – remélve, hogy egy jó szakmai közösséget tudunk kovácsolni, akik később közös TDK munkát vagy egyéb projektezést fognak végezni. Készülünk továbbá üzemlátogatásokkal, illetve olyan programokkal, ahol az iparból érkező nagyobb szereplők számolnak be a versenyszférában tapasztalt dolgokról, végül pedig az “öreg diákok” találkozó megszervezésére is sor kerül, ahol a már végzett hallgatók találkozhatnak ismét egymással és oszthatják meg tapasztalataikat.

Az Óbudai Egyetem Neumann János Szakkollégium “Mérnökhallgatók szakmai tehetséggondozása a Neumann János Szakkollégiumban” című pályázatának megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által az Oktatási Hivatal által nyilvántartott szakkollégiumok támogatására a Nemzeti Tehetség Program keretein belül meghirdetett pályázaton nyert támogatásból finanszírozzuk.