JavaScript a szerver oldalon

A Full-stack fejlesztés című előadássorozatunk harmadik előadását Kertész Gábor tanársegéd tartotta, aki a JavaScript sajátosságai mellett bemutatta a Neumann Kari Kódolás Óráján használt Agar.ÓE nevű játékalkalmazás fejlesztésének menetét is.

PPB_7068

Március 23-án Kertész Gábor előadásával folytatódott a Full-stack fejlesztés című előadássorozat: ezúttal a JavaScript világába nyertünk betekintést. Az már az előadás elején is kiderült, hogy a full-stack fejlesztő nem az a szakember, aki mindent csinál, hanem az, aki a fejlesztési stack egészét – vagy legalábbis nagy részét – átlátja. Külön izgalmasak azok a megoldások, melyeknél a stackben használt technológiák mind JavaScript alapúak.

Az előadáson a JavaScript szerver- és kliens-oldali alkalmazásaira, valamint több beépíthető komponensre láthattunk rövid példát, majd egy konkrét projekt bemutatására került sor. A Kódolás Órája a Neumann Karon nevű egyetemi rendezvény egy középiskolások számára rendezett különleges informatika óra. Erre a rendezvényre készült az Agar.IO nevű webalkalmazás egy átirata, amelyben a diákok a saját kis programkódjaikkal tudták vezérelni az eredeti játékból ismert sejteket.

Ezen a projekten keresztül megismerhettük a fejlesztési módszertanokat, kihívásokat, és azt hogy milyen nehézségekkel néz szembe fejlesztőcsapat, ha idő szűkében van.

PPB_7023 PPB_7063

A következő előadás 2017. április 11-én lesz Élő LaTeX dokumentáció készítése Python segítségével címmel, az előadó Bedők Dávid. Részletek itt: Full-stack fejlesztés – Bedők Dávid előadása

Az előadássorozat minden alkalmára más-más előadót kérünk fel, akik a szoftverfejlesztés többrétűségére szeretnék felhívni a figyelmet olyan valós problémákon keresztül, amelyekkel foglalkoztak.

További előadásidőpontok, és az eddigi prezentációk elérhetőek az előadássorozat oldalán: Full-stack fejlesztés