Kooperáció és rivalizálás – Dr. Mérő László előadása

2017. április 3-án az Óbudai Egyetem Neumann János Szakkollégium vendége volt Dr. Mérő László, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának egyetemi tanára, aki a Szakkollégium tudományos előadássorozatának részeként tartott előadást “Kooperáció és versengés egyidejűleg” címmel.

PPB_7290

Az előadását nagy érdeklődéssel várták a Szakkollégisták, az Egyetem hallgatói és munkatársai, és külső érdeklődők. Mérő professzor úr matematikusként és pszichológusként is ismert, több mint tíz hazai és külföldi egyetemen tanított, többek között gondolkodási stratégiákat, játékelméletet és pszichometriát. Számos idegen nyelvre lefordított ismeretterjesztő könyve közül az Észjárások, az Új észjárások és a Mindenki másképp egyforma a legismertebbek.

Mérő László előadását a játék tudományos definiálásával kezdte, és Grastyán Endre neurobiológus idézetével vezette fel mondandóját, miszerint „létfontosságú, hogy az ember időnként olyannal is foglalkozzon, ami nem létfontosságú”. Ez az önmagának látszólag ellentmondó gondolat adta meg az előadásának alaphangját, melyben példákon keresztül szemléltette, hogy az együttműködés és a versengés egymástól nem idegen gondolatok.

Az ellentétes érdekek jelenléte javíthatja a kooperációt: a kialakulásának esélyét és annak minőségét is. A kispadon ülő labdarúgók a csapat részei, együtt küzdenek a közös sikerért, mint minden csapatsport esetén. Ugyanakkor az egyes játékosok versengenek a pályára lépésért a csapat többi tagjával is, ezt pedig a saját játékuk, csapatjátékuk javításával tudják elérni.

 

PPB_7342

panorama_soft

 

A prezentáció elérhető itt: Kooperáció és versengés egyidejűleg

A Szakkollégium nyilvános előadássorozata április 24-én Dr. Buttyán Levente, a BME egyetemi docensének, a CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratórium vezetőjének előadásával folytatódik, melynek címe “IoT (in)security”. További részletek a Szakkollégium weboldalán találhatók: Nyilvános előadássorozat