Lezajlott – NJSZK látogatás a BKV-nál

Beszámoló a kocsiszín látogatásról

bkk_3_1

Április 27-én délelőtt lehetőségünk nyílt meglátogatni a Hungária kocsiszínt.

A Szakkollégium érdeklődő tagjaival (és néhány jelenlegi és volt NIK-essel kiegészülve) összegyűltünk a kocsiszín kapujánál, ahol Vitéz Gergely volt hallgatónk fogadott minket. Gergő nálunk végezte az alap- és a mesterképzést is, de a kötött pálya iránti rajongása a BKV-hoz vitte, most üzemviteli mérnök és besegítő villamosvezető. Ő és Jánosi Gábor üzemvezető kalauzoltak minket a kocsiszín területén.

Mielőtt beléptünk volna, természetesen elláttak minket a biztonságunkhoz szükséges tudnivalókkal (mozgó villamos elé nem mászunk, 600 V-ot nem nyalogatjuk, stb).

DSC_3950bkk_2_3

A program egy nagyjából háromnegyed órás prezentációval és beszélgetéssel kezdődött, amely a Siemens Combino villamos budapesti forgalomba állításának történetéről, valamint a járművek felépítéséről, karbantartásáról szólt. Hallhattunk vicces és izgalmas történeteket kisebb-nagyobb balesetekről is.bkk_2_2bkk_2_4

Ezután mehettünk a „terepre”. A kocsiszínt bejárva láttunk járművekből kiszerelt forgóvázakat, kerekeket, ajtókat és egyéb alkatrészeket, megnéztük a mosót, amellyel a kocsikat kívülről tisztítják. Bemutatták nekünk a homoktöltő pisztolyt is, ami a homokszóró berendezés tartályába tölti a homokot.

bkk_2_1Ezután két csapatra oszlottunk; az egyik csapat a vezetőfülke rejtelmeivel ismerkedhetett meg, próbálhatta ki a csengőt, ajtónyitást, irányjelzőt, a Futár hangosbemondó funkcióját, és tehette fel a kérdéseit a villamos üzemeltetésével kapcsolatban.

A másik csapat a szerelőaknából egészen közelről vehette szemügyre a villamos forgóvázait, fékjeit, csuklóit, valamint a  tetőpódiumról az áramszedőt, a vezérlő számítógépet, a klímaberendezést és egyéb berendezéseket. Ezután cseréltünk, hogy mindenki mindent láthasson, hallhasson.

A programra kiszabott idő nagyjából ekkor ért véget (12 óra körül), de a srácok szerették volna még az új CAF villamost is megnézni. Erről a típusról is kaptunk egy alapos járműismereti összefoglalót, aztán a kísérőink megválaszolták a számos üzemeltetési kérdést, amivel előálltunk. Végül az eredetileg tervezetthez képest másfél órával később, élményekkel és információkkal telve távoztunk. Köszönjük a BKV szakembereinek a türelmet, a résztvevőknek pedig a lelkesedést. Remélhetőleg lesz még ehhez hasonló program a tömegközlekedés-rajongó tagjaink örömére.

 

Debreczeni Dávid (Majtika) képei:

https://photos.app.goo.gl/NpZxuvERaNTUmTWJ2

Simon-Nagy Gabriella képei:

https://photos.app.goo.gl/0KSkQxSp4bf2rIks1

 

 

A beszámolót, a képeket és a szervezés oroszlánrészét köszönjük Simon-Nagy Gabriellának. :)