Monty Python repülő cirkuszától az eseménykezelésig

Dr. Sergyán Szabolcs

A Mérnöki látásmód az informatikában című előadássorozat második előadását Dr. Sergyán Szabolcs, az Alkalmazott Informatikai Intézet igazgatója tartotta.

Az előadássorozat az eredeti tervek szerint olyan témákat érintene, amelyeket az egyetemi tanulmányok során, a tanórákon részletesen nem ismerhet meg a hallgatóság. A cél az, hogy a mérnökszakma olyan aspektusait ismerjék meg a résztvevők, amelyek saját látásmódjuk fejlesztését, saját szakmai fejlődésüket eredményezi.

 

Dr. Vámossy ZoltánAz első előadást 2016. október 6-án Dr. Vámossy Zoltán tartotta, Mérnökhallgatói megoldások az Informatikai Automatizált Rendszerek területéről, avagy több mint 30 OTDK díjazott projekt tanulsága címmel. Az előadásból megismerhettük a Kari OTDK történetén túl az informatikai projektek fejlődéstörténetét, betekintést nyerhettünk a hallgatói kutatói és fejlesztő munka kulisszái mögé. A résztvevők, és a szervezők is egyaránt úgy vélik, kiváló indítása volt ez egy mérnökszakmai, tehetséggondozási céllal hirdetett előadássorozatnak.

 

 

 

Monty PythonA folytatás 2016. október 20-án következett, Dr. Sergyán Szabolcs A kutatási-fejlesztési feladathoz illeszkedő programozási környezet megválasztása – Fordított és szkript nyelvek összehasonlító elemzése című előadásával. A résztvevők megismerkedhettek azzal, hogy melyek a legelterjedtebb programozási nyelvek, mire használhatóak, majd kielemzésre került, hogy melyik az a nyelv, amellyel kezdeni érdemes a programozással való ismerkedést. A folytatásban részletesen bemutatásra került néhány interpretált programozási nyelv felépítése, viselkedése, majd konkrét kis problémák megoldásán keresztül eljutott a hallgatóság addig, hogy az egyetemi tanulmányai során szerzett ismereteire alapozva alkalmazásszemléletben meg tudja különböztetni a fordított és script nyelveket. Az előadás végén részletesebb gyakorlati bemutatóra is sor került, ahol konkrét szerkezeti példán került bemutatásra, hogy miért Monty Python repülő cirkusza után kapta nevét a Python nyelv.

 

A következő előadás 2016. november 3-án lesz, Mérnöki találékonyság tudományterületek határain címmel, az előadó Szabó-Resch Miklós Zsolt. Várunk mindenkit szeretettel!

 

További előadásidőpontok, és az eddigi prezentációk elérhetőek az előadássorozat oldalán: Mérnöki látásmód az informatikában