2018. őszi TDK (2018. 11. 14.)

A MAGYAR JELNYELVI ÁBÉCÉ KÉZJELEINEK FELISMERÉSE GÉPI TANULÁS SEGÍTSÉGÉVEL

Dankó Bence, konzulens: Kertész Gábor

A jelnyelv a siketek és nagyothallók által használt nyelv, melynek megértése a nyelvet nem ismerők számára bonyolult. Egy jelnyelv felismerő rendszer kézenfekvőbb lenne ilyenkor, azonban a magyar jelnyelv azonosítására kevés rendszer képes. Az osztályozást rekurrens konvolúciós neurális hálózat segítségével valósítom meg, amely egy népszerű képek felismerésére, osztályozására alkalmazott felügyelt gépi tanuláson alapuló eszköz.

AUTONÓM JÁRMŰVEK ALACSONY KÖLTSÉGVETÉSŰ, NAGY HATÓTÁVOLSÁGÚ RÁDIÓKOMMUNIKÁCIÓJA

Czinder Vendel Bence, konzulens: Lovas István

Napjainkra gyakorlatilag a legnépszerűbb játékká, és az egyik legdinamikusabban fejlődő járművé váltak a multikopterek, azaz a drónok. E járművek kivétel nélkül valamilyen rádiófrekvenciás rendszerrel kommunikálnak az üzemeltetőikkel. Egy másik, viszonylag új kategóriát alkotnak a civil célokra készített autonóm járművek, amelyek szintén igényelnek valamilyen kommunikációt az általuk generált adatok küldésére, és parancsok fogadására. E projekt végcélja, hogy elkészítsen egy olyan rádiókommunikációs rendszert, ami képes nagy távolságon, de alacsony költségek mellett létrehozni egy rádiókapcsolatot egy részben, vagy teljes mértékben autonóm jármű, és az azt vezérlő bázisállomás között.

KINECT SZENZOR FELHASZNÁLÁSA AMBIENS INTELLIGENS KÖRNYEZETBEN

Vajdáné Németh Koni, konzulens: Dr. Drexler Dániel András

A projekt egy olyan megfigyelési rendszert takar, amely idős emberek védelmét szolgálja a saját otthonukban. Alapja a Kinect szenzor felhasználása. A rendszernek képesnek kell lennie költséghatékonyan biztosítani az idősek megfigyelését a személyiségi jogokat figyelembe véve. A projekt legnagyobb célja, hogy az elesést képes legyen detektálni a rendszer és vészhelyzet esetén valamilyen formában értesítést küldjön egy előre meghatározott személynek. További feladatai közé tartozik bizonyos mindennapi tevékenységek felismerése.